21.04.10

παραπληροφόρηση ΙΙ

Βασικά αυτό που ήθελα να δείξω με το προηγούμενο post ήταν ότι η παραπληροφόρηση την οποία υφίσταται ο κάθε άνθρωπος είναι τόσο πολύ βαθιά και έχουμε πάθει τόσο μεγάλη ανοσία, που γελάνε μες στα μούτρα μας και δεν το υποψιαζόμαστε καν αν δεν συλλογιστούμε συνειδητά πάνω σ' αυτό.

Θυμάμαι παλιά, εκεί στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, ακόμα πήγαινα σχολείο. Είχα διατυπώσει την αηδία μου σε σχέση με το γεγονός ότι το να παρουσιάζεις μία είδηση (ακόμα κι αν είναι αληθινή - τότε ήταν ίσως πιθανό να πετύχεις και είδηση αληθινού γεγονότος στα τηλεοπτικά δελτία) συνοδεύοντάς την με μουσική τύπου π.χ. James Bond συνιστά παραπληροφόρηση, διότι προϊδεάζει τον τηλεθεατή ή τον οδηγεί στο να κάνει συγκεκριμένες σκέψεις πάνω στην είδηση.

Η αλήθεια είναι ότι είχα τότε δυσκολευτεί να δώσω μία απτή εξήγηση σχετικά με το πως ο τηλεθεατής παραπληροφορείται από τη μουσική που συνοδεύει μία είδηση. Σήμερα, δυο δεκαετίες μετά, βρήκα την εξήγηση. Οι ιδέες ή οι σκέψεις τις οποίες ο τηλεθεατής κάνει ορμώμενος από τη μουσική που συνοδεύει την κάθε είδηση, δεν έχει τόσο να κάνει με το αν θα κρίνει την είδηση θετικά ή αρνητικά. Έχει κυρίως να κάνει με το πόσο σημαντική θα αποτιμήσει την είδηση. Και αυτό τελικά, η λάθος αποτίμηση της αξίας μίας είδησης, είναι πιο καταστρεπτικό για τη συνειδητοποίηση του ατόμου σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός και το περιβάλλον του.

Τελοσπάντων, αρκετά με τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Άλλωστε από τότε που ζω μόνη δεν είχα ποτέ τηλεόραση. Η γνώση μου σχετικά με τα σημερινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων περιορίζεται στις φορές που τυχαίνει να είμαι στο σπίτι κάποιου που έχει τηλεόραση ή στα αποσπάσματα που πετυχαίνω στο διαδίκτυο. Πάντως η παραπάνω διαπίστωση σχετικά με την παραπληροφόρηση μέσω λανθασμένης απόδοσης σημασίας σε μία είδηση ισχύει για όλα τα μέσα ενημέρωσης, ασχέτως τι μέσο χρησιμοποιούνε. Π.χ. συνοδευτική μουσική, επιρρήματα και επίθετα που δε δίνουν καμία γνώση σχετικά με την είδηση αλλά χρωματίζουν την αποδοχή της ("ξαφνικά τον πήρε στο κατόπι", "λυγερόκορμη τρομοκράτισσα" - θα δεχτεί κανείς ότι οι λέξεις "ξαφνικά" και "λυγερόκορμη" προσφέρουν παραπάνω ενημέρωση από ό,τι αν δεν υπήρχαν;).

Γυρίζοντας στην παράγραφο που επισυνάπτω στο προηγούμενο post, μπορώ πλέον να μπω στο θέμα μου, τι είναι αυτό που ήθελα να πω. Έπιασα μία παράγραφο από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες και έγραψα τρεις παραγράφους που καταδείκνυαν τα ψέματα και τις ανακρίβειές του. Θα μπορούσα να γράψω πολλά παραπάνω, απλά επικέντρωσα στα πολύ τσιτάτα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι παρουσίασαν φωτογραφίες σκουριασμένων σφαιρών λέγοντας ότι προέρχονται από πυροβολισμούς (για εξάσκηση, λένε) της προηγούμενης μέρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κάθε ρημάδα πρόταση που γράφεται αυτές τις μέρες σχετικά με τις συλλήψεις για τον ΕΑ και τις γιάφκες, τα όπλα και τα πλαστά έγγραφα που λέγεται ότι βρεθήκανε, κάθε ρημάδα πρόταση ζέχνει. Ζέχνει και ο συνήθης ανύποπτος (τηλεθεατής) νομίζει ότι είναι η ευωδία της αποκάλυψης της αλήθειας.

Keine Kommentare: