19.05.12

σύμβολα και κατάχρησή τους

Το Μιχαλολιάκο ποιος τον πιάνει πια... H Χρυσή Αυγή έλαβε επισήμως το 7% των ψήφων των ανθρώπων που ψήφισαν κόμματα που μπαίνουν στη βουλή ή το 4.5% του συνόλου της χώρας. Στις πρώτες δηλώσεις του Μιχαλολιάκου μετά την ανακοινώση των αποτελεσμάτων των εκλογών, τα "λεβεντόπαιδά" του όπως τους αποκαλεί, ζήτησαν με την είσοδο του ηγέτη τους να βαρέσουν προσοχή οι δημοσιογράφοι, ως ένδειξη σεβασμού προς το χαρισματικό ηγέτη τους. Αυτοί, σαστισμένοι ίσως στην αρχή, υπάκουσαν. Θα έπρεπε να τους αψηφίσουν και να φύγουν. Όμως δεν το έκαναν. Μπορεί να κάθισαν να δέχονται την προσβόλα ακόμα κι από περιέργεια ή από φόβο, αλλά έτσι αποκαλύπτεται πλέον φανερότατα ότι είναι μαλάκες.

Δε θέλω να μακρυγορήσω σχετικά με το ποιόν των «λεβεντόπαιδων» της ΧΑ, υπάρχουν άπειρα ντοκουμέντα, και μία πολύ καλή ανάλυση και παρουσίασή τους στο IMC Athens. Δε θέλω να πω ούτε και για μεγάλη νίκη της αριστεράς, του ριζοσπαστικού χώρου, ή ό,τι άλλο συνηθίζεται να αναφέρεται πομπωδώς από χτες το βράδυ. Ούτε πως το εκλογικό σώμα έβαλε Χ το δικομματισμό. Η άποψή μου είναι πως αυτό που φάνηκε περισσότερο απ' όλα είναι η οργή του κόσμου, καθώς και ότι η ελληνική κοινωνία έφτασε στο αμήν για να παρουσιάσει τόσο χαμηλά ποσοστά στα κόμματα εξουσίας. Ελπίζω μόνο να διαψευστώ, και να αποδειχτεί ότι οι πολίτες ψήφισαν από συνείδηση, να θυμούνται τους λόγους που τους απέτρεψαν να δώσουν ψήφο σε ΠαΣοΚ/ΝΔ, καθώς και να έχουν καταλάβει ότι το να ψηφίζουν ΧΑ δεν είναι μαγκιά.

Δεν ήξερα πολλά πράγματα για τη ΧΑ. Κάτι εκπομπές, άρθρα, γνωστός που είχε τύχει της περιποίησής τους. Εντάξει, δεν ήθελα κιόλας να ξέρω περισσότερα. Αλλά αυτό που δεν ήξερα και ανακάλυψα μόλις τη μέρα των εκλογών είναι ότι το λογότυπό τους περιέχει το ναζιστικό σύμβολο. Σοκαρίστηκα. Στη Γερμανία «ο αγών μου» του Χίτλερ και το ίδιο σύμβολο είναι απαγορευμένα, και μάλιστα την πρώτη φορά που άκουσα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απαγορευμένο το θεώρησα λογοκρισία. Δε φανταζόμουν ότι υπάρχει κάποιος που να αυτοπροβάλλεται μ' αυτό το σύμβολο, όπως δε φαντάζόμουν ότι κάποιος θα λέει «είμαι ναζιστής» και δε θα τον παίρνουν με τις πέτρες. Sorry, ξέχασα, αυτοί δηλωνουν εθνικιστές.

Εγώ πάλι λέω ότι είναι μισάνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν διαπράξει δύο ειδών επιθέσεις: Σωματικές επιθέσεις σε μετανάστες και αναρχικούς, ίσως και αριστερούς/κομμουνιστές. Λεκτικές επιθέσεις σε γυναίκες, δημοσιογράφους, άλλους πολιτικούς. Εκτιμάται ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους έλληνες εβραίους, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στόχος της ΧΑ είναι οι μετανάστες. Βέβαια. Οι φασίστες ξέρουν να διαλέγουν τους εχθρούς τους, αυτούς που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν την αλληλεγγύη των πολιτών. Γιατί οι πολίτες είναι τόσο βλάκες που δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν ποιος είναι αυτός που τους απειλεί.

Μαθαίνω ότι η σβάστικα δεν ανακαλύφθηκε από τους ναζί σα σύμβολο. Συναντάται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς σ' όλη τη γη, πρωταρχικά συμβόλιζε τον ήλιο και το νόημά της έχει να κάνει με τη συνέχεια και τη μεταβλητότητα της ζωής, συμβολίζοντας πρόοδο κι ευημερία. Το γεγονός ότι μετά την επέλαση των βαρβάρων συνδέθηκε μ' αυτούς κι η χρήση της αποτέλεσε ταμπού είναι λάθος, εν μέρει γιατί φαίνεται σα να διαλέγουμε τα χειρότερα στη συλλογική μας θύμηση.

Πάντως συνεχίζω να πιστεύω ότι η εξαίρεση της ΧΑ από την προβολή είναι λάθος. Όχι μόνο για να μην υποπέσουμε στην παγίδα της λογοκρισίας, αλλά και γιατί έτσι θα ήταν πιο φανερή η ιδεολογία τους. Τώρα, αν η προβολή της σαθρότητας της ΧΑ δε συνέβαλλε στο να πέσουν τα ποσοστά της ΧΑ στις επόμενες εκλογές (που θα 'ναι βασικά αποτέλεσμα της προβολής των μελών από τα ΜΜΕ χωρίς αντίλογο στα λεγόμενά τους), τότε μάλλον παίρνουμε ό,τι μας αξίζει (στην πλειοψηφία μας τουλάχιστο).

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη όσον αφορά τα εγκλήματά τους. Κι αφού το επίσημο κράτος δεν κάνει τίποτα σ' αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστο δε θα 'πρεπε να αντιτίθεται σ' αυτούς που το κάνουν, με όποιον έμμεσο και άμεσο τρόπο. Στην ανάγκη και με χρήση βίας. Κι η ανάγκη υπάρχει.

Keine Kommentare: