08.05.12

έλλειμμα δημοκρατίας κατευθείαν από το εκλογικό σύστημα

Για να δώσουμε λίγο στα πράγματα την πραγματική τους διάσταση. Φαίνεται ότι από την παρούσα σύσταση της βουλής εκπροσωπείται μόνο το 51% των εγγεγραμμένω στους εκλογικούς καταλόγους. Το υπόλοιπο 49% απείχε (είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε δεν μπόρεσε είτε απλά αδιαφόρησε), ή έριξε λευκή ή άκυρη ψήφο, ή ψήφισε κάποιο από τα κόμματα που δεν πιάσανε το 3% επί των έγκυρων ψήφων. Οι ψήφοι δε όλων μαζί των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής είναι περισσότερες από τις ψήφους που έλαβε το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι λένε οι αριθμοί.

Και εξηγούμαι. Αντέγραψα τα νούμερα από το υπουργείο εσωτερικών. Υπολόγισα το ποσοστό των ανθρώπων που πήγαν να ψηφίσουν και ψήφισαν οποιοδήποτε κόμμα, συνυπολογίζοντας άκυρα και λευκά (στήλη "στους ψηφίσαντες"), γιατί ούτ' αυτοί λαμβάνονται υπόψιν στην έκφραση των επίσημων ποσοστών. Μετά υπολόγισα το ποσοστό των εν δυνάμει ψηφοφόρων που ψήφισαν το κάθε κόμμα, δηλαδή όλων των εγγραμμένων στις εκλογικές λίστες, συμπεριλαμβάνοντας δηλ. κι αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν (στήλη "στο σύνολο"). Τέλος υπολόγισα το πλασματικό ποσοστό κάθε κόμματος (στήλη "πλασμ. ποσοστό"), διαιρώντας τις έδρες κάθε κόμματος με τις 300 συνολικά.

Η διαφορά του πραγματικού με το πλασματικό ποσοστό (στήλη "διαφορα ποσοστού") λέει αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο κι από την άνοδο της ΧΑ: Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Από τους πολίτες που πήγαν και ψήφισαν κάποιο κόμμα, το 19% δεν αντιπροσωπεύεται στη βουλή. Το πρώτο κόμμα, που με την παρούσα σύσταση της βουλής φαίνεται να αντιπροσωπεύει το 36% του εκλογικού σώματος, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 12% του ελληνικού εκλογικού σώματος.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι αν κάποιος δεν έχει ρίξει έγκυρη ψήφο σε κόμμα, δε γίνεται να υπολογιστεί στα ποσοστά. Ωστόσο θεωρώ ότι η κατανομή των εδρών θα έπρεπε να λάμβάνει υπόψιν το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν αντιπροσώπευση στη βουλή.

Είναι φανερό ότι αν όντως η πλειοψηφία της χώρας πιστεύει στην κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση, πρέπει εδώ και τώρα να αντιπροσωπεύεται αναλογικά.

  1. Το ελάχιστο ποσοστό ενός κόμματος για να μπει στη βουλή πρέπει να μειωθεί τουλάχιστο στο 2%
  2. Aυτό το μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα πρέπει να καταργηθεί.
Αν θέλει κάποιος να εξυγιάνει τη δημοκρατία στη χώρα, πρέπει να ξεκινήσει με την αναίρεση του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου του 2008. Λένε πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, δεν είχαν καθόλου όμως φανταστεί την κατάρρευση του δικομματισμού σε τέτοιο σημείο που κόμμα να έρχεται πρώτο σε νομό και να μην παίρνει καμία έδρα.

Πέραν αυτού, ακόμα κι αν είναι δύσκολο απ' τη μια μέρα στην άλλη να καταργηθεί ο θεσμός των κομμάτων, πρέπει όλοι οι βουλευτές να αφήνονται να διαλέγουν κατά συνείδηση τι θα ψηφίζουν κατά τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, χωρίς το φόβο ότι θα διαγραφούν από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. Έτσι τα κόμματα θα φροντίζουν να διαλέγουν τους υποψηφίους τους με βάση κριτήρια που έχουν να κάνουν με τις ιδέες τους, κι όχι με βάση του πόσο δημοφιλείς είναι και πόσους ψήφους μπορούν να φέρουν στο κόμμα.

Ταυτόχρονα, θα αναγκαστούν κι οι βουλευτές να μάθουν να έχουν μια ιδεολογία, την οποία θα τηρούν όσο μπορούν, καθώς και να θεωρήσουν ότι μπορούν να ψηφίσουν ελεύθερα. Δε διαφωνώ ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές αποχρώσεις της ίδιας ιδεολογίας, αλλά όπως το κοινοβούλιο πρέπει να περιέχει όλες τις φωνές, έτσι και το κόμμα πρέπει να αποτελεί ομάδα που περιέχει όλες τις εκφάνσεις της ιδεολογίας που λέει ότι πρεσβεύει. Τότε θα γίνει εφικτό να μάθουμε όλοι τι μέρος του λόγου είναι ο κάθε βουλευτής και τι συμφέροντα εξυπηρετεί.

Σημειώνω ότι εγώ δεν πιστεύω στην αντιπροσώπευση, αλλά αν η πλειοψηφία θεωρεί ή δε βλέπει πως υπάρχει λόγος για ένα άλλο είδος οργάνωσης της κοινωνίας, ας υπάρχει τουλάχιστο η κατά το δυνατό βέλτιστη μορφή της.

Keine Kommentare: