04.05.12

Οργανωμένος τουρισμός

Οργανωμένος τουρισμός δεν είναι μόνο οι διακοπές τύπου all inclusive. Οργανωμένος τουρισμός είναι κάθε είδους ταξίδι που διοργανώνεται από άλλους κι όχι απ' αυτόν που θα κάνει το ταξίδι. Το λυπηρό στην όλη φάση δεν είναι μόνο η υπεραξία που κερδίζεται από τα τουριστικά πρακτορεία, αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση all inclusive διακοπών ο τουρίστας σπάνια βγαίνει από το ξενοδοχείο του να δει ο,τιδήποτε άλλο στο μέρος όπου έχει ταξιδέψει. Έχω γνωρίσει άτομο από βόρεια ευρώπη που έχει πάει τρεις φορές σε διακοπές all inclusive σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο σε συγκεκριμένο ελληνικό νησί, και δεν έχει βγει καμία φορά από το ξενοδοχείο εκτός από τη διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο.

Οι προσφορές σε διακοπές τύπου all inclusive, πραγματικά συμφέρουν σε σχέση με φασεις που έχεις να πάρεις αεροπορικά εισιτήρια + ξενοδοχεία (της τάξης των 30-50 ευρώ το βράδυ, που είναι το φτηνότερο που μπορείς να βρεις σε ελληνικό νησί το καλοκαίρι). Αυτό είναι που ζητάνε οι τουρίστες, να χαλαρώσουν και να δουν ήλιο με τον πιο βολικό τρόπο. Οι προσφορές σε πακέτα all inclusive συμφέρουν και τους ιδιοκτήτες ξονοδοχείων, γιατί οι τουρίστες από κει, απ' το ίδιο το ξενοδοχείο θ' αγοράσουν τα σουβενίρ, τους χυμούς, τα ποτά, τα παγωτά τους. Άρα στο όνομα του χρήματος μένουν κι οι δύο πλευρές ευχαριστημένες. Βέβαια οι τουρίστες δεν ξέρουν τι χάνουν μένοντας επί δυο βδομάδες στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, πάνω στις ξαπλώστρες και μέσα στις πισίνες.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι τα all inclusive πακέτα πάντα αφορούν γιγάντια ξενοδοχεία που έχουν χτιστεί πάνω σε εδάφη καταπατημένα και αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις που πολλές φορές έχουν προκύψει από πυρκαγιές. Για τα ξενοδοχεία αυτά συνήθως οι άδειες βγαίνουν πολύ εύκολα, αυτά χτίζονται πολύ γρήγορα (σε μερικούς μήνες), ενώ οι αδαείς ντόπιοι συνήθως χαίρονται από τη μία επειδή ξεπουλάνε τη γη τους, κι από την άλλη με το σκεπτικό ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτοί που δίγουρα δε μένουν ευχαριστημένοι είναι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, αλλά αυτό θα απασχολήσει άλλη ανάρτηση.

Επιπλέον, μια που ο τίτλος του post είναι "Οργανωμένος τουρισμός", να θυμίσω ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Αν φτάνοντας στον προοορισμό δεν είναι κι όλα οργανωμένα, κερδίζεις την περιπέτεια, καθώς κι αν κουραστείς που δε θα 'ναι όλα οργανωμένα, σίγουρα αν αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο θα αποθηκεύσεις ενέργεια για όλο το χειμώνα.

Keine Kommentare: