19.12.08

απολυμάνσεις

Διαβάζω αυτόν τον καιρό τον Απολυμαντή (Exterminator) του William Burroughs. Είναι συλλογή διηγημάτων, αν και συνδέονται μεταξύ τους είτε με την αναφορά στους ίδιους χαρακτήρες είτε με τη γενική έννοια της απολύμανσης. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ό,τι θέλει για το περιεχόμενο του Απολυμαντή - θα πέσει μέσα: εξολοθρευτής εντόμων, κατσαριδών, φανταστικά τέρατα, κυνηγοί κεφαλών, απολυμάνσεις από ομοφυλόφιλους, χίπιδες, λεσβίες, κομμουνιστές, εξολόθρευση του παρόντος προς ανάκτηση του παρελθόντος της ανάμνησης κοκ κοκ κοκ. Το βιβλίο γράφτηκε/εκδόθηκε το 1973, αλλά δεν του λείπει σπιθαμή επικαιρότητας. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από την ελληνική μετάφραση (εκδόσεις Απόπειρα, Αθήνα 1992 - το απόσπασμα από τη σελ. 98).

Περιέγραψα την αστυνομία του Σικάγου σαν απομεινάρι του 1910 κι εδώ που τα λέμε έτσι είναι. Ο Ντέιλι και η εξουσία του που στηρίζεται στα ρόπαλα των μπάτσων θυμίζουν την κατασταλτική πολιτική των αρχών του αιώνα. Είναι αναχρονιστικοί και το ξέρουν. Πράγμα που νομίζω πως εξηγεί την απαίσια θηριωδία της συμπεριφοράς τους. Ο Ζαν Ζενέ, που έχει μεγάλη πείρα από μπάτσους, λέει πως δεν έχει ξαναδεί τέτοια έκφραση σε ανθρώπινα πρόσωπα, αν είναι άνθρωποι αυτοί. Και τι ουρλιάζουν τα στοιχειά οι μπασκίνες απ' το Σικάγο ως το Βερολίνο, απ' την Πόλη του Μεξικού ως το Παρίσι; "Είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ όπως και τα ρόπαλά μας!" Το νιώθουν όμως, μ' εκείνο το θολό ζωώδη τρόπο τους, πως αυτή η πραγματικότητα γλιστράει κάτω απ' τα πόδια τους και χάνεται. Πού είναι τώρα οι παλιές καλές μέρες Κλάνσυ; Να κάνεις τη βάρδια σου, να στριφογυρνάς το κλομπ σου, πίσω απ' την πλάτη σου να χάνεται ο ουρανός. Πού είναι οι άντρες που έχωνες στην ψειρού κι όταν έβγαιναν έρχονταν να σ' ευχαριστήσουν; Πού είναι το χρυσό ρολόι που σου χάρισε ο αρχηγός όταν ξεκαθάρισες την υπόθεση Νόρτον; Και πού είναι οι χαφιέδες σου Κλάνσυ; Παλιά την έβρισκες πολύ με τους χαφιέδες σου θυμάσαι πώς ένιωθες όταν έκανες καμιά σύλληψη χάρη στους χαφιέδες σου η μούρη σου γαλήνευε και κάκιωνε συνάμα σαν τη μούρη του φιλαράκου σου του παπά; Είναι καιρός πια να παραδώσεις την μπασκινίστικη στολή σου στον κοντοστούπη Εβραίο που θα την τσεκάρει στα βιβλία του. Δε θα σε χρειαστούμε άλλο μετά την Παρασκευή.

Η εξέγερση των νέων είναι παγκόσμιο φαινόμενο πρωτοφανές στην ιστορία. Δεν πιστεύω ότι θα καλμάρουν αργότερα όταν θα γίνουν στελέχη επιχειρήσεων στα τριάντα τους όπως θέλει να πιστεύει το κατεστημένο. Εκατομμύρια νέοι σ' όλο τον κόσμο έχουν μπουχτίσει πια μ' όλους αυτούς τους ρηχούς ανάξιους πολιτικάντηδες και τα μαλακισμένα τους προγράμματα.

Το βιβλίο το ξεκίνησα πριν το θάνατο του Αλέξη. Οπότε είναι εντελώς τυχαίο ότι διαβάζω το βιβλίο αυτή την εποχή. Να σημειωθεί μόνο πως οι προβλέψεις του Burroughs δεν έπιασαν, τουλάχιστο για κείνη την εποχή...

Keine Kommentare: